در بخش نوروفیدبک، درمان غیر دارویی اختلالات روانشناختی مراجعان با استفاده از نوروفیدبک، بیوفیدبک،بازتوانی شناختی،tDCS و بازیها و نرم افزارهای شناختی انجام می شود. خدمات نوروساینس برای کودکان بیش فعال دارای ضعف دقت و توجه، کودکان دارای اختلالات یادگیری، افراد مضطرب ،افسرده، وسواسی و دارای سردردهای عصبی، میگرن ، فشار خون و نیز برای افزایش دامنه دقت،توجه و حافظه افراد اعم از کودکان،نوجوانان و بزرگسالان بسیار موثر است. کمک به افزایش توانایی ها وقابلیت های ذهنی ورزشکاران از دیگر تاثیرات این روش درمانی است. |
||
|
نوروفیدبک : آموزش نوروفیدبک در توصیف روشی بکار می رود که در آن اطلاعات عصبی به بیماران مبتلا به اختلالات دستگاه عصبی مرکزی(CNS) بازخورد داده می شود و تلاش می شود تا آنها بیاموزند چگونه کارکرد مغزی خودشان را اصلاح کنند. نوروفیدبک نوعی بیوفیدبک است که در آن به طور مستقیم روی مغز کار می شود و بنابر هدفی که از پیش تعیین شده است، دامنه ی امواج مغزی، درجه ی هم نوسانی و یا اختلاف فاز امواج، آماج تغییر قرار می گیرد. منطق این روش درمانی بر پایه ی شرطی سازی عاملی استوار است. ما در حالت عادی قادر به کنترل و تغییر امواج خود نیستیم؛ زیرا نسبت به این امواج آگاهی نداریم. در روش درمانی نوروفیدبک سعی می شود تا این آگاهی از طریق ارئه بازخوردهای بسیار سریع(چند هزارم ثانیه پس از وقوع) به فرد ایجاد شود. همچنانکه این تمرین ادامه می یابد، مغز یاد می گیرد که چگونه به تولید بیشتر امواجی بپردازد که منجر به عملکرد بهتر می شود. اینکه چه امواجی در مغز افزایش و چه امواجی کاهش یابند، کاملا بستگی به مشکل هر فرد دارد و درمانگر آن را در طول جلسه تنظیم می کند. از این روش می توان به منظور بهبود اختلالاتی چون بیش فعالی/کمبود توجه، ناتوانی های یادگیری، مدیریت استرس، میگرن، سندرم تورت و اختلالات خواب استفاده کرد. این روش تحت عنوان EEGبیوفیدبک، نوروتراپی و آموزش مغز نیز شناخته می شود. بیو فیدبک: بيوفيدبک روش درمانی است که با بکارگیری ابزارهای الکترونیکی اطلاعاتی را در مورد اعصاب و عضلات و فعالیت خودمختار بدن اندازه گیری و پردازش می کند و در قالب فیدبک صوتی و دیداری به بیمار و درمانگرش نشان می دهد. بیوفیدبک در واقع استفاده از ابزارهايي است که فرايندهاي فيزيولوژيک نهفته در بدن فرد را آشکار ميکند و راهی برای کسب کنترل بیشتر بر کارکردهای روانشناختی و فیزیولوژیکی، برای دستیابی به سلامتی و زیستن بهینه است.بیوفیدبک درمان غیرتهاجمی است که کاهش علائم را در افراد بسیاری موجب شده است. سودمندی بیوفیدبک از فردی به فرد دیگر متفاوت است. بطور کلی در این شیوه، دو فرایند اساسی وجود دارد: یادگیری شرطی و آگاهی(شناخت) بيوفيدبک الکتروميوگرافي (EMG) شکلهاي متنوعي از پسخوراند زيستي وجود دارد. اما بيوفيدبک الکتروميوگرافي(EMG)، با هدف کاهش تنش عضلاني، رايجترين شيوه براي بيماران مبتلا به درد مزمن است. بيوفيدبک الکتروميوگرافي يا EMG، ميزان تنش و انقباض ماهيچهها را نشان ميدهد. بيوفيدبک الکتروميوگرافي روشي است براي ارزيابي وثبت فعاليت الکتريکي مربوط به عضلات بدن. اين روش پتانسيل الکتريکي سلولهاي ماهيچهاي را در زمان فعاليت عصبشناختي و الکتريکي ارزيابي ميکند. این نوع از بیوفیدبک با ایجاد ریلکسیشن عمیق عضلانی به درمان میگرن کمک می کند. بهبود سردردهای تنشی نیز یکی دیگر از کاربردهای این نوع بیوفیدبک است. هم چنین این تکنیک درمانی برای بیمارانی که تجربه سکته داشته اند یا بیمارانی که از اسپاسم رنج می برند، دندان قروچه و تیک های حرکتی کاربرد دارد.
بیوفیدبک تنفسی این وسیله تعداد و حجم دم و بازدم را در نواحی مختلف مانند تنفس شکمی و تنفس سینه ای اندازه گیری کرده و فیدبک می دهد. به این ترتیب فرد از وضعیت تنفس خود آگاه شده و و آن را تنظیم می کند. معمولا هنگام اضطراب ریتم تنفس و حجم آن دچار تغییر می شود و برعکس آن با کنترل ریتم می توان اضطراب و استرس را کنترل کرد. بسیاری از علائم استرس ممکن است ناشی از تنفس نادرست و در نتیجه سطح نامناسب دی اکسید کربن خون باشد. بنابراین کنترل تنفس یک عملکرد کاملا خودکار نیست و میتوان با درمان و آموزش آن را بهبود بخشید. این تکنیک درمانی برای طیف وسیعی از اختلالات و به عنوان درمان مکمل جهت بهبود عملکرد توصیه می شود.
تحریک مستقیم فرا جمجمه ای tDCS : در تحریک الکتریکی فراجمجمه ای نقاطی از سر با استفاده از جریان های ضعیف الکتریکی هدف قرار می گیرند. این جریان در نقطه مورد نظر میدان الکتریکی ایجاد کرده و به این وسیله فعالیت نورون ها را تنظیم می کند. این شیوه به دلیل توانائی بالا در تحریک انتخابی سیستم اعصاب مرکزی بسیار شناخته شده است و می توان آن را به تنهائی یا همراه با تصویربرداری رزونانس مغناطیسی کاربردی (fMRI)، تحریک مغناطیسی فراجمجمه ای (TMS) و داروهای موثر بر روان به کار برد. تحقیقات بسیاری در حوزه نوروفیزیولوژی نشان داده اند که جریان مستقیم (DC)، می تواند به مغز نفوذ کند، پتانسیل های بین غشائی نورون ها را دستکاری کرده و بر تحریک پذیری مغز اثر بگذارد. تحریک الکتریکی فراجمجمه ای روز به روز بیشتر به عنوان ابزاری تحقیقاتی و درمانی مطرح می شود. از این وسیله به عنوان درمان کمکی در بیماری های مثل افسردگی ،اضطراب ، بی خوابی ، سردردهای میگرنی ،فیبرو میالژی ، بازتوانی سکته مغزی ، اختلالات تکلمی که به دنبال سکته مغزی ایجاد شده ، انواع دردهای مختلف بدن که به دارو جواب نداده ، وزوزگوش ، پارکینسون ، آسیب های ناشی از ضربه نخاع ، کاهش اشتها ،تعدیل وزن ، تقویت حافظه دربیماری آلزایمر و بیش فعالی کودکان بکار میرود و در مورد خانم های حامله ای که از بیماری افسردگی رنج میبرند وبعلت محدودیت در مصرف داروی ضد افسردگی نمی توان به آنها دارو تجویز کرد بهترین وبی ضررترین وسیله دراین مورد انتخاب tdcs است چون هیچگونه عوارض جانبی ندارد.
|